Fredagen den 14 november erbjuder vi dig som är eller vill bli tryffelodlare att delta vid en fortbildningsdag i Visby. Kursen hålls i samband med Gotlands tryffelfestival.
För mer information se Inbjudan fortbildningsdag Visby
Fredagen den 14 november erbjuder vi dig som är eller vill bli tryffelodlare att delta vid en fortbildningsdag i Visby. Kursen hålls i samband med Gotlands tryffelfestival.
För mer information se Inbjudan fortbildningsdag Visby
Höstens leverans av certifierade tryffelplantor är igång. Tryffikultur säljer fina ekplantor som bär på mykorrhiza av Bourgognetryffel, Tuber aestivum. Vill du etablera din egen tryffelodling är du välkommen att kontakta oss.
En trädplanta med rötter som koloniserats av tryffelmykorrhiza är starten på en tryffelodling.
Lördagen den 3 maj träffades ett 20-tal deltagare i Fröjel på västra Gotland för en heldag fortbildningskurs i tryffelodling.
Mulde fritidsby har sedan 1999 en av de tio första tryffelodlingarna på Gotland, en odling som gav sina första tryfflar redan 2005. Under kursen diskuterades nya rön och erfarenheter från de senaste årens tryffelodling. Deltog gjorde tryffelodlare från Gotland, Öland, fastlandet och Finland. I strålande majsol besöktes tryffelodlingen under eftermiddagen och därefter studerades mykorrhiza på rotprov i stereoplupp och jordprov med pH-meter. Önskemål om årligt återkommande fortbildningsträffar framfördes och nästa kurs planeras till den 14 november i år.
Lördagen den 3 maj kl 10-16 erbjuder vi er tryffelodlare möjligheten att deltaga vid en fortbildningsdag i Fröjel på Gotland.
Mer information se Inbjudan fortbildningkurs för tryffelodlare
Tryffeln håller sig färsk i kylen i åtta till tio dagar. Den måste bevaras i glasburk med tättslutande lock. Annars smakar allt tryffel i kylen. Linda in den i lite hushållspapper, svampen avger fukt och möglar annars lätt. Byt papper ibland.
Det går bra att frysa hel tryffel. Använd den sedan frusen. Som tinad tappar tryffeln sin konsistens och blir till en slemklump. Ett bra sätt att bevara svampen är att göra tryffelsmör och frysa in. Gott att smaksätta såser med, lägga en klick på pasta eller lägga på gratinerade skaldjur (efter gratineringen!).